Nyhed |  14.07.2017
 | 

Klar til bilferien

Når ferien starter i bilen, er det en god idé at forberede sig grundigt. Så I får en både mere sikker og fornøjelig bilferie. Se de gode råd fra Trafikstyrelsen.

Anette Lykke Rasmussen  
Kommunikation

Snart rejser mange danskere på ferie - mange i bil. Her følger nogle gode råd til, hvordan du forbereder dig ordentligt før bilturen, så den bliver både sikker og med godt humør.

Læs disse gode råd fra Trafikstyrelsen, før du drager afsted:

Klar til bilferie:
 1. Pak bilen med omtanke
  Placer tunge ting lavt og længst fremme i bagagerummet. Hav ikke en masse liggende løst inde i bilen. De kan blive kastet rundt i bilen, hvis du bremser hårdt op eller hvis der sker en ulykke. Selv små genstande kan gøre stor skade på passagererne.
 2. Har du tagboks, så brug den til de lette ting.
 3. Find vej
  Brug GPS eller tag et overskuelige kort med i bilen. Og sørg for at din GPS er opdateret, inden I kører hjemmefra.Tast din destination ind, inden bilen starter – aldrig mens du kører.
 4. Planlæg turen
  Regn med en realistisk rejsehastighed, så chaufføren ikke bliver stresset, hvis trafikken ikke lige arter sig. Og læg hyppige pauser ind. Især hvis du har børn med i bilen. Tag hellere en overnatning på turen i stedet for at presse jer selv til for mange timer bag rattet. Så er I også mere friske, når I kommer frem og ferien starter.
 5. Få styr på udstyret
  Undersøg motor, bremser, lygter og dæk, inden du tager ud på en længere bilferie. I nogle lande er der særlige krav til, hvad du skal have med. Fx er det et krav i mange lande, at der er mindst én refleksvest med i bilen. Husk dæk, der passer til årstiden.
 6. Tjek teknikken
  Oplad mobiltelefon, iPads og andre tekniske hjælpemidler, inden du kører hjemmefra eller køb kabler, så du kan oplade undervejs. Så du kan tilkalde hjælp, hvis uheldet er ude. Og underholdningen til børnene løber ikke tør for strøm, hvis de skal se en film eller høre musik.

"Træthed i trafikken er farlig. Så det gælder om at undgå at køre, hvis du er for træt. "


Træt bag rattet

Træthed i trafikken er farlig. Så det gælder om at undgå at køre, hvis du er for træt. Du kan forebygge det ved at være udhvilet, når du starter, holde hyppige pauser og undlade at køre sent på natten/meget tidligt om morgenen.

Skiftes I til at køre, så overlad rattet til en anden, selvom du har lovet at køre en halv time mere.

Hvis du begynder at føle dig træt, mens du sidder bag rattet, må du ikke ignorere det og tro at du kan overvinde det. Det kan blive fatalt, for du ved ikke, hvornår dine øjne falder i. Det hjælper ikke at skrue op for radioen, åbne vinduerne eller synge en sang.

Det eneste, der effektivt hjælper mod akut træthed er en powernap på 15-20 minutter:
 1. Hold ind på en rasteplads
 2. Drik en kop kaffe uden sukker
 3. Sov eller hvil dig 15-20 minutter – brug mobilen som vækkeur
 4. Gå en lille tur, og træk lidt frisk luft

Rigtig god og sikker ferie!