Oliebranchens Miljøpulje (OM) varetager på Topdanmarks vegne den praktiske side af oprensningen, når skaden er anerkendt som dækningsberettiget. OM har siden 1993 professionelt beskæftiget sig med undersøgelse og oprydning af olieforurening på over 5.000 tidligere tankstationer.
Erfaringen herfra har kunnet overføres til håndteringen af uheld i forbindelse med fyringsolieinstallationer. OM er en lille organisation, som i udstrakt grad benytter sig af rådgivende ingeniørfirmaer i forbindelse med den praktiske gennemførelse af undersøgelser og oprydninger.
Sagsgangen i en typisk villaolietank-sag.
Indledende dataindsamling:
Sagen overgives fra Topdanmark til OM umiddelbart efter anmeldelsen. OM iværksætter, som regel via et rådgivende ingeniørfirma, efter aftale med tank/grundejeren besøg på uheldstedet, der foretages dataindsamling vedr. uheldet og forureningen.
Entreprenør varsles med henblik på undersøgelser og/eller iværksættelse af afværgeforanstaltninger overfor forureningen.
OM eller den rådgivende ingeniør foranlediger, at grundejer modtager en oprensningsaftale. Oprensningsaftalen beskriver OM's forpligtelser overfor grundejeren og grundejerens rolle under oprensningsprocessen.
Undersøgelse af forureningsudbredelse:
Der foretages en miljøteknisk undersøgelse af olieforureningen og inspektion af olieinstallationen (tank, rørsystem m.m.). Om nødvendigt graves tank og rørsystemer fri.
Miljømyndigheden og tankejeren orienteres om forureningssituationen. Nødvendige tilladelser indhentes hos kommunen.
Den rådgivende ingeniør udarbejder aftaler med tankejer (bl.a. retableringsaftale) og entreprenør. I retableringsaftalen beskrives, hvordan der skal retableres efter oprensningen.
Gennemførelse af oprydning
Bortgravning af forurenet jord foretages under miljømæssigt og geoteknisk tilsyn.
Der udtages jordprøver og vandprøver til dokumentation for den foretagne oprydning.
Der udarbejdes om nødvendigt en risikovurdering overfor en evt. restforurening, hvis det af geotekniske årsager eller andet har været nødvendigt at efterlade en restforurening.
Evt. foretagne afværgeforanstaltninger afrapporteres til tankejeren og myndigheden.
Når myndighedens godkendelse er modtaget sendes en rapport til tankejer.